5 elementen die niet mogen ontbreken in je bedrijf!

Heel vaak hoor ik het: ‘Help! Mijn hoofd staat op ontploffen en alles is dringend.’

Dat begrijp ik! En dat is perfect normaal. Als je alleen in je zaak bezig bent, ben je zowel de CEO, als de secretaresse, verkoopmedewerker, poetshulp, it-beheerder … heel veel petjes tegelijk om te dragen, medunkt!

Maar hoe overleef je dit in godsnaam? Eigenlijk wil je alleen maar doen wat je graag doet, alleen … de rest moet ook wel gebeuren …

Met deze 5 elementen kom je zeker al wat dichter bij meer rust in je bedrijf:

1. Structuur

Saai hé … maar wel nodig. Structuur brengt rust. Hoe leuk is het om alles gewoon te vinden zonder er te moeten naar zoeken? Structuur zorgt er ook voor dat je je taken netjes geordend krijgt zodat er meer overzicht is. Wat staat je te wachten? Wat heb je gedaan? Wat heeft nog een beetje aandacht nodig? Alles op een rijtje zonder het te moeten uit te zoeken!

2. Mailbox Zero

Je mailbox is je strengste drill sergeant en je ergste nachtmerrie. Alles wat er in verschijnt spekt alleen maar je to do lijst. Wat als je die elke dag gewoon tot 0 kan herleiden? Geen taken meer die staan te wachten, want alles is gewoon afgevinkt. Is er toch nog iets wat meer aandacht nodig heeft? Plan deze dan in en zorg ervoor dat je hiervoor voldoende tijd hebt om dit te behandelen.

3. Procedures

Je doet wat je doet al jaaaaaaren zo, maar is dat wel de beste manier? Misschien eens een idee om uit te schrijven hoe bepaalde taken verlopen. Op die manier krijg je opnieuw overzicht en kan je misschien een paar stappen schrappen?

4. Financieel overzicht

Ooit al eens bij stil gestaan hoeveel stress het geeft als je niet weet hoe je er financieel voor staat? Maak een overzicht van wat je kosten en inkomsten zijn. Je zal zien hoe veel headspace en zekerheid dit plots geeft!

5. Systemen

Welke tools gebruik je allemaal? Weet je het? Worden ze ook optimaal ingezet? Of is er een betere manier om ze te gebruiken? Heb je ze echt allemaal nodig? Lijst ze op en bekijk wat waarvoor dient.

Heb jij deze 5 elementen op een rijtje? Of denk je van: Oh Help! Inderdaad. Dit moet anders.