Geniet van JOMO

Eindelijk!

De vakantie staat voor de deur!

Wat hebben we dat meer dan verdiend. Ik hoop dat jij ook even ‘de boeken toe kan doen’ en kan genieten van meer dan verdiende rust! Maar ben je er wel klaar voor? Of ben jij iemand die het toch niet kan laten van de mails nog even open te doen om te kijken of je toch geen mails aan het missen bent?

Wist je dat werknemers bij wet het deconnectierecht gekregen hebben?

Tja .. tof, maar ik ben ondernemer, zeg je nu misschien.
‘En dan?’: is mijn antwoord!

Ook jij hebt het recht om er de stekker er even uit te trekken. Jij die een gans jaar door je klanten in de watte legt, de poetsvrouw, boekhouder, secretaresse, deskundige, CEO … bent.

Jij zeker!

Hoe pak je het aan?

Het enige verschil met een werknemer is dat jij het misschien iets doordachter moet aanpakken.

Uiteraard is het belangrijk dat je je klanten en iedereen waarmee je samenwerkt even op voorhand laat weten dat je er een bepaalde periode niet zal zijn.
Dit kan je al een maand op voorhand doen door in je email handtekening bijvoorbeeld een PS met de periode van afwezigheid mee te geven. En uiteraard kan je ook een mailtje sturen met nog even de reminder dat je afwezig zal zijn eens het zo ver is.

En wat met die mailbox?

En nu we het er toch over hebben : wat doe je nu eigenlijk met die mailbox?
De gemakkelijkste manier is om een out of office in te stellen gedurende de periode dat je afwezig bent. Ik plak ook altijd een paar dagen extra aan mijn verlofperiode, net omdat die eerste dagen eigenlijk de drukste zijn. Daardoor is het fijn om even achter de schermen toch al aan het werk te gaan zonder gestoord te worden door mails of telefoons.

Dit geeft mij tijd om rustig alle mails aandacht te geven en opnieuw in te werken in de orde van de dag. Ik maak een duidelijke planning op voor het werk dat zich verzameld heeft en zorg dat alles terug op punt staat eens mijn bedrijf terug actief is.
Een andere optie is om je mailbox over te dragen aan een VA die netjes alle antwoorden stuurt uit haar eigen naam met de vermelding dat jij even niet bereikbaar bent.

Hoe pak je een Out of Office aan?

Een out of office wil écht zeggen dat je er niet bent. Antwoord dus best geen mailtjes tijdens je verlof, maar ook niet in de periode na je verlof wanneer je nog niet officieel geopend bent.
Plan je mails liever in, op die manier zijn ze wel al uit je to-do lijst, maar krijg je toch nog geen antwoord terug. 
Doe je het wel, dan creëer je verwarring en de verwachting dat je altijd en overal bereikbaar bent.

Kan het echt niet anders dat je zelf een antwoord bezorgt, zet dan in je out of office dat je op 1 bepaalde dag de mailbox bekijkt.

Zelf laat ik weten aan mijn klanten dat ze een SOS in het subject van hun mail zetten als ze echte een probleem hebben. Iemand van mijn team neemt deze SOS mails op tijdens mijn afwezigheid.

Ga voor volledige ontspanning

Wil je toch even helemaal deconnecteren en even niet in die mailbox zitten?

– Verplaats je mailapp naar een ander tabblad op je telefoon
– Zet je meldingen uit
– Haal tijdelijk je email account van je telefoon

Hetzelfde geldt voor de social media of communiatie apps. 
De Out of Office kan je ook voor je whatsapp of je telefoonoproepen gebruiken. Door een out of office in te spreken in je voicemail begrijpt de beller dat je een tijdje niet bereikbaar zal zijn. Je kan hier ook inspreken wat ze moeten doen als er een echt probleem zal zijn.

Meldingen uitschakelen zijn trouwens altijd een goed idee. Of je nu verlof hebt of niet.
De tip van de meldingen blijft dus iets om ook na je verlof aan te houden maar ik hoop stilletjes dat je de meldingen op je telefoon al làng geleden hebt uitgezet. 

Opspringende herinneringen, rode bolletjes en andere bliepjes? Zet ze uit. Het zorgt alleen voor een onrustig gevoel.

Zou jij ook niet willen streven naar JOMO ?(Joy of Missing Out)! Ik wens je een fijne vakantie!

Wil je tijdens deze zomermaanden toch even je systemen en structuur induiken?